03 juli 2019

Sparproffsen del II: Sarali

Idag fortsätter vår intervjuserie med personer som delar med sig av sina bästa och mest insiperande spartips! Om du inte har läst de första delarna här i bloggen, kan du göra det här och här. I dagens sparproffs-intervju kommer vi att få lära känna Sarali, som på Instagram hittas under namnet @eko_ekonomen.

I Saralis Instagramflöde får man ta del av många klimatsmarta spartips, framförallt i form av återbrukade och upcyclade kläder och möbler. Vi pratade med Sarali om hennes resa mot en mer ekonomisk och hållbar livsstil och om hennes bästa tips för att leva både sparsamt och klimatsmart.

 

FullSizeRender.jpg

 

Beskriv din resa mot en mer sparsam och hållbar livsstil.
Det här har funnits med mig väldigt länge och jag har alltid tyckt om att återbruka. Min mamma är sömmerska, så när jag var liten fick jag sitta med och titta på när hon sydde. Det var då jag upptäckte det kreativa med att sy och skapa. När jag var 10-12 år så tyckte jag att det var jättekul att sy om kläder i stället för att kasta dem, men då handlade det inte så mycket om att vara sparsam.

Nu har det naturligt nog blivit mer ekonomiskt motiverat och jag lägger i princip inte några pengar på mina eller mina barns kläder, eftersom jag har blivit duktig på att se nya användningsområden för gamla plagg. Jag vill alltid prova och se om jag kan laga eller fixa något innan jag köper nytt. Jag tycker om att ta hand om det som andra tänker slänga eller inte ser något värde i. Så utöver ställningstagandet för en bättre miljö så är det också en hobby!

Vad innebär upcycling?
Det är att skapa, eller snarare att återskapa, värde i något som tycks ha förlorat sitt värde. Med upcycling hittar man alltså värdet på nytt genom att göra om!


Om någon skulle vilja komma igång med att återbruka och upcycla, har du några bra knep för att komma igång?
Börja med det du redan har, genom att inventera det du har hemma i stället för att ströscrolla på nätet så fort du vill ha någonting nytt. Man kan börja med att lära sig lite basic klädvård och enkel sömnad. Man behöver verkligen inte vara en duktig sömmerska för att kunna lappa och laga och fixa nytt av gammalt.

Det gäller bara att vara lite klurig och kreativ för att ta till vara på befintliga plagg. Så det är bara att köra! Även om man inte känner sig superpysslig direkt i början så finns det massor av bra alternativ för att vara lite sparsam och miljömedveten, genom att byta, låna eller gå på klädbytardagar. Man blir också ganska kreativ av köpstopp! Prova att tänka att nykonsumtion inte är ett alternativ, så måste man börja försöka använda sig av det man redan har hitta begagnat.

 

FullSizeRender (1).jpg

En upcyclad klänning som Sarali skapat av en kjol hon hittade på en klädbytardag.

Många är nog nyfikna och vill lära sig att återanvända och upcycla särskilt med tanke på dagens fokus på klimat- och miljöfrågor, men upplever att det finns många trösklar. Har du något bra exempel på hur det kan gå till?
Jag kan ta min sons matstol som ett exempel. I mitt område var det några som rensade ut sin källare och skulle köra en massa saker till tippen. Där fanns en matstol för barn som skulle slängas för att den var trasig. Jag frågade om jag kunde få den för att laga och återanvända den och grannarna svarade med att "det är bara att ta den".

Allt som behövdes var att hamra loss en del, slipa lite, limma om och hamra i den igen. Det tog mig, allt som allt, 20 minuter. Alternativet hade ju varit att jag skulle behöva söka på internet efter olika matstolsalternativ eller åka till ett köpcentrum. Det tar ju också tid, så oftast tycker jag att det går på plus minus noll.

Har det varit svårt att ställa om och kanske motstå upplevda frestelser att köpa nya grejer?
Nej, det tycker jag inte riktigt vad det gäller min egen självkontroll när jag sett någonting jag verkligen vill ha. Det jag i stället gjort när jag sett en fin klänning eller en snygg väska, är att jag skapar dem själv. Så jag får ju utlopp för den här känslan av att vilja förnya sig. Just nu håller jag på att sy om en scarf som min mamma köpte när jag var liten. Den håller jag på att sy om till en klänning. Då blir det min nya sommarklänning, och jag kommer säkert vara lika nöjd med den som om jag hade köpt något nytt i en butik. 

För mer tips och inspiration från Sarali, kika in på hennes Instagram-konto. Kolla även in bloggen för fler intressanta intervjuer med andra sparproffs. 

P.S. Du glömmer väl inte att du kan spara pengar med hjälp av Rebilla? Klicka här för att börja spara.

 

Dela på Twitter , Facebook
profilbild.png
Postat 281 dagar sedan av Martin Kallur
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer